Visserijbedrijf T. Barelds, Duurzaam vissen op en handelen in o.a. Wolhandkrab, Scheermessen, Noordzee krab, Japanse oester, Mosselen, Kreeft, Europese zalm, Pootvis, Baars ,Karper, Paling, Rivierkreeft, Snoek, Snoekbaars, Voorn, Zeelt
 
Welkom

Het bedrijf

Duurzaam vissen

De vis en het visgebied

Afnemers
Producten:
* Wolhandkrab
* Scheermessen
* Noordzee krab
* Japanse oester
* Mosselen
* Kreeft
* Europese zalm
* Pootvis
* Baars
* Karper
* Paling
* Rivierkreeft
* Snoek
* Snoekbaars
* Voorn
* Zeelt
Citroenzuur

Contactinformatie

Historie

Foto's

Links
Historie
 

Zo’n honderd jaar geleden waren twee zaken van groot belang voor de groei van de visserij in de kop van Noord-Holland: de aanleg van de spoorverbinding Den Helder–Amsterdam en de import van ijs uit de Noorse fjorden.
 
Hiervan profiteerden ook Wieringer vissers die met grotere schepen op de Noordzee en met kleinere aken en skuutjes op het Wad visten.
 
De schelpdiervisserij op het Wad vereiste ondiep stekende schepen, maar toch met voldoende laadvermogen. Zo ontstond naast de diepere stekende Lemmeraak de Wieringeraak. Deze Wieringeraken werden vooral in de diverse Friese plaatsen gebouwd (Makkum, Workum, Hindelopen).
 
De Wieringer broers Teun en Dirk Doves bestelden in 1915 bij de werf van Ulbe Zwolsman in Workum een houten Wieringeraak voor hun vishandel, gevestigd in Den Helder. Ze gebruikten de aak, die voer onder het registratienummer HD77, als viskoopschuut, niet om te vissen maar om gekochte vis mee te vervoeren.
 
Het schip bleek voor de vishandel toch te klein te zijn en op 22 december 1926 namen Broer en Cor Wit uit Den Oever de aak over. Het schip werd gebruikt voor de visserij met fuiken, aalkuil, wulkenkorren, botnetten, en mosselenkorren. Het registratienummer werd het nummer dat het nu nog heeft WR173 De naam "TWEE GEBROEDERS" werd niet gewijzigd.
 
Mijn oma, Geertje Koster was getrouwd met Teun Barelds. Samen hadden ze 1 zoon, Bert, mijn vader dus. Mijn volledige naam luid: “Teunis, Broer, Cornelis Barelds. De laatste 2 namen vallen terug op Broer en Cor Wit. Mijn opa, Teun Barelds was tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk gesteld in Duitsland. Tijdens een Engels bombardement in het Ruhrgebied is hij omgekomen. Een paar weken voor het einde van de oorlog.
 
Mijn oma kwam alleen te staan met mijn vader en is na de oorlog als huishoudster gaan werken bij de gebroeders Broer en Cor Wit, wonende aan de Gesterweg 12 te Den Oever. Mijn vader kwam in het visserijbedrijf van beiden terecht en later is mijn oma met Broer Wit getrouwd, zodat mijn vader het visserijbedrijf kon voortzetten. Er werd een nieuwe kotter gebouwd bij Scheepswerf Van Nugteren te Amsterdam. De stalen kotter WR 173 kwam in het voorjaar van 1960 in de vaart en wordt tot op heden nog gebruikt.

 

de fuiken worden "getaand".
Periode 1950 - 1955

 

 

 

Webdesign Beekbergen

teunbarelds.eu - teunbarelds.nl - wolhandkrab.com - wolhandkrab.eu - wolhandkrabtekoop.nl