Visserijbedrijf T. Barelds, Duurzaam vissen op en handelen in o.a. Wolhandkrab, Scheermessen, Noordzee krab, Japanse oester, Mosselen, Kreeft, Europese zalm, Pootvis, Baars ,Karper, Paling, Rivierkreeft, Snoek, Snoekbaars, Voorn, Zeelt
 
Welkom

Het bedrijf

Duurzaam vissen

De vis en het visgebied

Afnemers
Producten:
* Wolhandkrab
* Scheermessen
* Noordzee krab
* Japanse oester
* Mosselen
* Kreeft
* Europese zalm
* Pootvis
* Baars
* Karper
* Paling
* Rivierkreeft
* Snoek
* Snoekbaars
* Voorn
* Zeelt
Citroenzuur

Contactinformatie

Historie

Foto's

Links
De Amerikaanse Rivierkreeft
 

De rode Amerikaanse rivierkreeft teistert de Nederlandse sloten. Vooral in Zuid-Holland en Utrecht richten de kreeftjes grote ecologische schade aan: de dieren hebben een desastreuze invloed op het leven in sloten, plassen en riviertjes. Planten, vissen en viseitjes worden weg gevreten. Ook onder de amfibie populatie wordt flink huis gehouden.
De rivierkreeften woelen de bodem om, waardoor het water erg troebel wordt. Daardoor krijgt zonlicht geen kans om de bodem te bereiken en leggen veel waterplanten het loodje. De kreeften verarmen het hele ecosysteem.
 

Volwassen exemplaren van de rode Amerikaanse rivierkreeft zijn vrijwel onmiskenbaar door de opvallend rode kleur van zowel het lichaam als de scharen. Jonge dieren (gewoonlijk dieren met een lichaamslengte van 8 cm of minder) zijn vaak bruinig tot groenig en in meer of mindere mate gevlekt en kunnen dan soms niet of nauwelijks van andere (Procambarus-)soorten onderscheiden worden. Net als andere soorten uit de (hoofdzakelijk uit Amerika afkomstige) familie Cambaridae heeft de rode Amerikaanse rivierkreeft een opvallende stekel op het voorlaatste pootlid van de voorste poot. Verder hebben sexueel actieve mannetjes een opvallend uitsteeksel aan de basis van poot 3 en 4. Bij de familie Astacidae (afkomstig uit Europa en Noord-Amerika) ontbreken deze zaken. Van de rode Amerikaanse rivierkreeft zijn zeldzame gele, witte en blauwe kleurvormen bekend. De blauwe vorm is enkele keren in de Nederlandse natuur gevangen.

 
Visserijbedrijf Barelds gaat, in samen werking met onderzoeksbureau AKTB uit Geldermalsen, een gepatenteerd vangst systeem testen, die zonder enige vorm van bijvangst, deze rivierkreeft gaat weg vangen. Voor 2010 is subsidie aangevraagd bij het Ministerie van LNV.
Over het verloop van het onderzoek zal ik u berichten.

 

 

Webdesign Beekbergen

teunbarelds.eu - teunbarelds.nl - wolhandkrab.com - wolhandkrab.eu - wolhandkrabtekoop.nl